تکنولوژی ها در گذر زمان چگونه تغییر کرده اند؟

یکی از مهمترین دستاوردهای تغییرات ساختاری سال‌های اخیر در حوزه‌ی تکنولوژی، دسترسی سریع و پایدار به شبکه‌های کامپیوتری گسترده و راه دور است. مسیری که هر روز بیش از گذشته در آن گام می‌نهیم و از مزایای آن بهره مند می‌شویم. دسترسی به چنین امکانی از یک سو، و مشکلات مربوط به تهیه، برپاسازی، نظارت و نگهداری زیر ساخت‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری در شرکت‌ها از سوی دیگر، موجب استقبال روز افزون استفاده کنندگان از سرویس‌های ابری شده است. بدین صورت، تنها با اتصال به یک شبکه‌ی پرسرعت، ایمن و پایدار، عملا در هر مکان و هر زمان، به سرویس مورد نظر و داده‌های مربوط به آن، دسترسی خواهیم داشت. در چنین شرایطی، دسترسی به نرم‌افزاری که به صورت بالقوه قابلیت ارائه سرویس ابری را داشته باشد، یک مزیت ویژه محسوب می‌شود.

سیستم مالی و حسابداری ابری ، نرم‌افزاری تحت شبکه است که به صورت چند لایه طراحی شده و به همین جهت، امکان در اختیار داشتن چیدمان‌های گوناگونی از آن در ساختارهای متنوع، وجود دارد. ویژگی خاصی که این سیستم را متمایز می‌کند، یکتا بودن نسخه اجرایی برنامه در شیوه‌های گوناگون استفاده است. به همین جهت هر مشتری، در هر زمان و بر اساس تغییر شرایط، می‌تواند شیوه‌ی استفاده خود را از روش محلی به ابری و بالعکس تغییر دهد و صرفا با تغییر سرور و محل قرارگیری داده‌ها، همچنان به همان نرم‌افزارها دسترسی داشته باشد.  (در مالی سافت تا 8 لایه)

تولد فضای ابری

در حالی که فضای ابری بیشتر به یک اصطلاح قرن بیست و یکی شباهت دارد، اما ایده ی اولیه ی آن در دهه ی 50 میلادی شکل گرفت. کامپیوتر های غول پیکر ابتدایی را به خاطر دارید؟ سیستم اصلی و مرکزی برخی از آنها از طریق اتصال هایی مخصوص بین چند کاربر به اشتراک گذاشته می شد. در این شیوه ی به اشتراک گذاری، بیشتر پردازش رایانه ای توسط همان سیستم مادر صورت میگرفت.

خب اگر سرعت انتقال اطلاعات بین سیستم ها در آن زمان همراه با سرعت پردازش و فضای در دسترس برای ذخیره سازی را مد نظر بگیریم، متوجه می شویم که آن فضای ابری خیلی با فضای ابری کنونی متفاوت بوده است و در واقع نسخه ی بسیار ضعیف و سطح پایینی از رایانش ابری، ذخیره سازی ابری و بقیه ی سرویس های ابری کنونی را شامل می شده است.

در اصل فضای ابری مجموعه ای از کامپیوترهای به هم متصل است که طراحی شده اند تا به عنوان یک اکوسیستم واحد فعالیت کنند. فضاهای ابری ایجاد شده اند تا یک یا چند سرویس مختلف را (اعم از فضای ذخیره سازی، ارسال و دریافت داده و امکان استفاده از نرم افزارهای مختلف) عرضه کنند، تا کاربرانی مثل ما و شما بتوانند از راه دور از این سرویس ها استفاده نمایند.

نتیجه این امر بدین صورت می گردد که کاربران مجبور نیستند خود فضای ابری یا سرویس های مورد استفاده را هر بار روی سیستم (یا سیستم هایشان) نصب کنند.

سیستم ابری یا ابر (cloud) چیست؟

سیستم های ابری ابزاری فناناپذیر برای ذخیره سازی اطلاعات هستند که هیچوقت از بین نمی روند. این سیستم برای بازیابی اطلاعات در همه جای کره ی زمین چند نسخه پشتیبان میگیرد و به این شکل شما می توانید اطلاعات خود را در هر زمان و هر مکانی در اختیار داشته باشید. اصطلاح cloud computing یا رایانش ابری یعنی دسترسی آسان به اطلاعات و برنامه در اینترنت. با استفاده از این سیستم دیگر شما فضایی از دستگاه خود را برای ذخیره اطلاعات خود اشغال نمی کنید. سیستم ابری به شما کمک می کند تا در فضا و هزینه اینترنت بیشتر صرفه جویی کنید.

همه ی ما می دانیم که در دهه های گذشته چگونه و به چه شکل اطلاعات دیجیتال خود را ذخیره می کردیم. برای مثال: هارد دیسک ها یا فلش مموری ها مدل وسایلی بودند که ما برای ذخیر سازی اطلاعات ارزشمند خود از آنها استفاده میکردیم. فضای ذخیره سازی و نگهداری اطلاعات در این سیستم بسیار گسترده شده است.

چرا اینترنت همیشه به شکل یک ابر نمایش داده می شود؟

اینترنت شبیه به یک ابر جزئیات و محتویات فنی خود را از دید مردم مخفی نگه می دارد. و معمولا ابر تمثیلی از اینترنت در جهان شناخته می شود که به همه جا سفر می کند و همیشه در دسترس است.

با استفاده از سیستم ابری شما اطلاعات خود را برای همیشه در جای امن نگهداری می کنید و به آنها دسترسی دارید. اطلاعات به هیچ عنوان در دستگاه شما ذخیره نمی شود و این مزیت و امنیت است که رایانش ابری را محبوب کرده است. ممکن است تلفن همراه شما روزی دچار مشکلی شود و همراه آن تمام اطلاعات داخل دستگاه شما پاک شود اما در سیستم ابری این مسئله امکان پذیر نیست زیرا اطلاعات بدون اجازه ی شما از سیستم پاک نخواهند شد و همیشه ذخیره می مانند. هرچه بیشتر مردم و سازمان ها به این سیستم وابسته شوند بدلیل وجود اطلاعات مهم شان انتظار  امنیت بیشتر در این سیستم دارند و رایانش ابری ملزم می شود که نیازهای مردم را برآورده کند.

در این میان سایت ها و سیستم ها و آپ هایی شبیه به رایانش ابری ایجاد شده اند که همانند آن اطلاعات افراد را به شکل منظم ذخیره سازی می کنند و هرروز برای بهتر شدن عملکرد و ارائه خدمات با ارزش تلاش می کنند تا سیستم های خود را توسعه دهند.

امروزه سرعت در ارائه خدمات سازمان ها بسیار مسئله مهمی شده است، این سیستم به آنها این فرصت را می دهد که فقط روی کار خود فوکوس کنند.

فضای ابری چیست ؟

 یک سرویس کاملا” اختصاصی برای کاربرانی می باشد که به دنبال فضایی امن مختص به خود جهت قرار دادن و اشتراک گذاری انواع داده های شخصی و سازمانی هستند. با توجه به دسترس بودن این فضا فقط از داخل کشور به نوعی جلوی هرگونه اخلال و دسترسی غیر مجاز از خارج از کشور به اطلاعات کاربر سلب شده است. به عنوان یک راه کار کامل و جامع می باشد. البته می توان هم در داخل و هم از خارج کشور به سرویس های ابری وصل شد و این امر وابسته به تنظیمات شرکت ارائه دهنده خدمت ابری دارد.

امروزه برای ذخیره سازی داده ها می توان از فضاهای ابری استفاده کرد که دسترسی به داده ها را در هر زمان و مکان امکان پذیر می نماید. برای متصل شدن به فضاهای ابری می توان از نرم افزارهای مختلفی برای انواع سیستم عامل ها استفاده کرد که این نرم افزارها شامل Windows,Android,Ios  نیز می باشد.

از نرم افزارهای  ابری معروف می توان GoogleDrive ,OneDrive ,Dropbox, iCloud  نام برد. این ها سرویس های ارائه دهنده امکانات ذخیره سازی ابری هستند و لزوما نرم افزار نیستند. تلگرام و اینستاگرام و بقیه موارد مشابه مثال زیباتر و قابل فهم تری برای درک نرم افزارهای ابری هستند.

آینده‌ی پردازش ابری

با در نظر گرفتن اینکه امروزه سیستم‌های ابری از عهده‌ی چه کارهایی بر آمده‌اند، تصور اینکه تا چه میزان زندگی ما به سرویس‌هایی که از این تکنولوژی بهره می‌گیرند گره خورده است، در ذهن هر کسی نقش می‌بندد. اپلیکیشن‌های موبایل از گوگل درایو و دراپ‌باکس گرفته تا برنامه‌هایی که ارتباطی به ذخیره‌سازی ندارند اغلب داده‌های خود را روی فضای ابری ذخیره می‌کنند. زیرساخت‌های ابری همان چیزی هستند که توان ارائه‌ی سریع و بی‌نقص محتوا را برای سرویس‌هایی نظیر آمازون و یوتیوب فراهم می‌کنند. بدون ابر ما حتی نیمی از اپلیکیشن‌های پرکاربرد امروزی را نیز به چشم نمی‌دیدیم.

اما مهم‌تر از آنچه گفته شد، آینده‌ی پردازش ابری به چه شکل و شمایلی خواهد بود؟ این آینده برای ما و زندگی‌مان چه معنایی در خود نهفته دارد؟ (نکته ظریفی است اینکه در آینده نه چندان دور باید به سرویس های ابری روی آورد همانگونه که به تلگرام و اینستاگرام روی آورده شد)

ریسک‌های امنیتی: ذخیره‌سازی ابری به کاربران این امکان را می‌دهد که از هر کجا و در هر شرایطی به داده‌های خود که صد البته حضوری در دستگاه‌های خودشان ندارد دسترسی پیدا کنند، خواه دستگاه در میان استفاده از داده‌ها دچار اشکال شود و خواه شخص درون یک ترمینال شلوغ و به دور از سیستم خانگی خود باشد. نقطه مقابل این مزیت، مسئله‌ی اعتماد به سرویس‌های ارائه‌دهنده‌ی فضای ابری است که همیشه داده‌های شما را در امنیت و حریم دست نخورده‌اش حفظ و امانت‌داری کنند. هرچه ما در این مسیر به پیش می‌رویم، تکنولوژی ابری ملزم خواهد بود که سطح امنیت خود را برای پاسخگویی به نگرانی عمومی ناشی از وابستگی به سرویس‌های مبتنی بر آن افزایش داده و تقویت کند. (مالی سافت برای امنیت داده ها خود چندین متد را ارائه می دهد، 1- پیاده سازی مجوزهای امنیتی ملی و بین المللی مانند افتا و تاپ تن اووَسپ (top10 owasp) و SSRS و دیگر مجوزهای امنیتی، 2- اخد مجوزهای امنیتی از نهادهای معتبر مانند معاونت نظارت راهبردی ریاست جمهوری و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور 3- جلب اعتماد همه مشتریان خصوصا مشتریانی همچون دستگاه های اجرایی که دارای حراست و تایید امنیت برای خرید و استفاده از نرم افزارها هستند 4- بک آپ گیری و پایش ساعت به ساعت سیستم توسط کارشناسان شرکت و برنامه زمانبندی اتومات سیستم (بزرگ ترین شرکت ها اغلب به صورت هفتگی بک آپ می گیرند) 5- برورزسانی دائمی صفحات نرم افزار و باگ گیری و پیاده سازی قوانین جدید مالی و مالیاتی در سیستم)

اپلیکیشن‌های موبایل بیشتر: نقطه عطف این حرکت هم‌ اکنون نیز آغاز شده است. شرکت‌ها روز به روز بر تعداد اپلیکیشن‌های خود که تنها بر بستر وب اجرا می‌شوند می‌افزایند و اپلیکیشن‌های بومی در سیستم‌عامل‌ها کم‌رنگ‌تر می‌شوند. هرچه قطار این تکنولوژی بیشتر در مسیر خود حرکت می‌کند، شاهد محصولات بسیار بیشتری خواهیم بود که مدل SaaS یعنی نرم‌افزار بعنوان سرویس را به کار می‌بندند. (پیاده سازی نرم افزار بر روی سیستم عامل های رایج موبایل در دستور کار مالی سافت قرارداد و به زودی در اختیار کاربران قرار خواهد گرفت)

اینترنت اشیاء: این شاخه بیشتر به مه شبیه است تا ابر؛ اما در هر صورت اینترنت اشیاء بخشی جدایی ناپذیر از آینده‌ی ما خواهد بود. دنیایی را تصور کنید که در آن تمامی دستگاه‌ها و ابزارها به شبکه‌ای داخلی و عظیم به یکدیگر متصل هستند و خود این شبکه در ابرهای گسترده لانه گزیده است. بجای اینکه مجبور باشیم هر بار برای استفاده از داده‌ها آن‌ها را از ابر بازخوانی یا ارسال کنیم، همه‌چیز در ابر است و حس کارکرد روان‌تر و قابل درک‌تری به خود می‌گیرد. و در این میان اندکی نیز به ترسناک بودن یک حمله‌ی سایبری خراب‌کارانه فکر کنید که شرکت‌های بزرگ ید طولایی در مواجهه با آن‌ها داشته‌اند.

با توجه به توضیحاتی که در این مقاله ارائه شد، مسلما فناوری کلود همانند هر فناوری دیگری مزایا و معایبی دارد که به مهم‌ترین آن‌ها اشاره کردیم. با استفاده از خدمات ابری می‌توان همیشه به داده‌های خود دسترسی داشت و دیگر بابت امنیت و مدیریت نگه‌داری داده‌ها هیچ نگرانی خاصی وجود نخواهد داشت. جابه‌جایی و همگام‌سازی داده‌ها بین تمام دستگاه‌ها یکی از مهم‌ترین قابلیت‌هایی است که به لطف فناوری کلود در دسترس قرار گرفته است.

البته در حال حاضر انتقادهایی هم به این سرویس وارد آمده که مهم‌ترین آن بحث امنیت و دسترسی پذیری کاربران به اینترنت پرسرعت و پایدار برای استفاده از این نوع خدمات است. مسلما سرویس‌های ابری برای کاربرانی مفید هستند که هزینه‌ی اتصال اینترنتی و استفاده از خدمات کلود برای آن‌ها کمتر از هزینه‌ی مورد نیاز برای خرید فضای ذخیره‌سازی فیزیکی یا خرید رایانه‌ است. (این هزینه با مقایسه قیمت نرم افزار لوکالی مانند سپیدار یا هلو و … که  نیاز به نصب و سی دی دارند به راحتی قابل مقایسه است – لازمه سرویس ابری هم همین است که قیمت را تا جای ممکن ارازن و مقرون به صرفه کند و از طرف دیگر مشتریان خود را افزایش دهد)

به‌ نظر می‌رسد کفه‌ی ترازو در حال حاضر به سمت مزایای فناوری کلود سنگینی می‌کند. همچنین بیشتر متخصصان و تحلیل‌گران آینده‌ی رو به پیشرفتی برای این حوزه پیش‌بینی کرده‌اند؛ بد نیست اشاره کنیم که وضعیت فناوری کلود در زمان حاضر نسبت به آنچه چندین سال پیش پیش‌بینی می‌شد، پیشرفت بیشتری داشته است.

حسابداری ابری چیست؟

حسابداری ابری که به نام حسابداری آنلاین نیز شناخته می شود در واقع عملی مشابه پردازش ابری را انجام میدهد.ممکن است که شما نرم افزار حسابداری خود را بر روی سیستم محل کارتان نصب کنید، اما در منزل هم میتوانید از طریق دسترسی به اینترنت و بدون نیاز به نصب دوباره نرم افزار حسابداری، از طریق مرورگر وب، به برنامه حسابداری دسترسی داشته باشید.

چرا حسابداری ابری مناسب کسب و کارها می باشد و لزوم ارتقا به روش حسابداری ابری چیست؟

برنامه حسابداری و در کل نرم افزار حسابداری مبتنی بر فناوری ابری، امکاناتی را در اختیار شما قرار می دهد که از جمله آن می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • فناوری ابری به شما این امکان را می‌دهد که روی یک سیستم با امکانات سخت افزاری استاندارد، نیاز های مدیریت داده ها و حسابرسی را انجام دهید. تنها چیزی که شما نیاز دارید یک مودم و اتصال به اینترنت می باشد.
  • اطلاعات وارد شده در برنامه حسابداری شما، می تواند از هر جایی در جهان، مدیریت و به روز رسانی شود.
  • امکان ارتباط آنلاین در لحظه برای مدیران فراهم می شود تا مستقیماً با حسابدار در ارتباط باشند و مدیریت را از طریق برنامه حسابداری روی فناوری ابری پیش ببرند.
  • هزینه نگهداری داده ها و اطلاعات روی سرور ابری به مراتب کمتر از هزینه تهیه نرم افزار بر روی تمام سیستم ها و خریداری امکانات سخت افزاری می باشد.
  • امکان ورود همزمان چندین کاربر وجود دارد
  • امکان یکپارچه کردن سیستم های مالی (مانند حسابداری خزانه حقوق دستمزد اموال بودجه انبار و غیره) در فضای ابری راحت تر و بدون اشکال است
  • بسیاری موارد دیگر

فناوری ابری برای حسابداری شما چه اهمیتی دارد؟

یکی دیگر از مزایای استفاده از فناوری ابری، این است که شما میتوانید فعالیت هایی که از طریق فناوری ابری در هر کجای دنیا روی برنامه حسابداری اتفاق می افتد را مشاهده کنید و در صورت نیاز زمانبندی هایی را برای اطلاع رسانی به مشتریانتان در نظر بگیرید.

فناوری اطلاعات  در آستانه ورود به دنیای حسابداری ابری می باشد و قصد دارد با توسعه نرم افزارهای حسابداری ، این امکان را برای کاربران ایرانی فراهم کند تا حسابداری آسان را در هر جای دنیا، با نرم افزارهای حسابداری تجربه کنند. نیاز به فناوری ابری در زیر شاخه های مختلف، در ایران احساس می شود که در شاخه برنامه حسابداری، قصد دارد خلاء فناوری ابری را برای کاربران بر طرف کند. امیدواریم که این توسعه بتواند برای تمامی مشتریان نرم افزار حسابداری مفید واقع شود.